Published by Anni Svensson on maj 14, 2018

Därför ska du satsa på plockmat med mycket smak  

832-1

Jag bara älskar trenden med plockmat. Egentligen är det engelska uttrycket mycket läckrare, för de kallar det för fingermat. Du står ofta rätt upp och ner med maten på en tallrik och äter med fingrarna. Kan det bli godare? Speciellt när det finns mycket att välja mellan, som när du går på en buffet. Då ser jag till att ladda upp med lite av varje och sedan provar jag mig fram till vilken som är min favorit. Sedan är det bara att smyga fram och lägga på lite extra av just den rätten.

Det kan vara ganska mycket jobb om du själv ska bjuda på plockmat. Fast det beror ju också på vilken typ av mat du väljer och hur många sorters om finns att plocka från. Du måste ju inte göra en hel buffet med fjorton olika alternativ. Jag har funnit att de flesta tycker det räcker med några få, men väl utvalda, rätter. Umgänget är trots allt det allra viktigaste när du har vänner över.

Viktigt med mat

Men det innebär ju inte att maten måste komma i skymundan. Det går alldeles utmärkt att kombinera en trevlig kväll med god mat. Själv har jag upptäckt catering, och det är något som jag verkligen tycker verkar intressant. För med dem kan du beställa all den mat du vill ha. De är professionella och noggranna, och kan ofta bra mycket mer än dig själv om att laga mat. Du hittar en utsökt catering buffe i Stockholm.

Fast egentligen är det inte så mycket en fråga om du kan laga mat eller inte. Jag tycker om att experimentera i köket och prova på olika kryddor. Det är kul att komponera en hel måltid och sedan låta andra smaka den. Men det betyder inte att jag vill stå och slava i köket hela dagen. Och framför allt inte när det är någon festlighet på gång. Hur många gånger har du inte sett en gammal mormor somna i fåtöljen på julafton för att hon varit uppe i ottan och fixat maten? Då kunde det vara bättre att beställa en del av maten, eller kanske rentav hela kalaset. Du kan gå hit för att välja catering av härlig plockmat i Stockholm.

832-2

Något speciellt att äta med fingrarna

Maten smakar mycket bättre tycker jag när du håller den i handen. Som en bit pizza, glass eller smörgås. Jag är helt övertygad om att alla sinnena har en del i hur maten smakar. Det är därför du gärna ska blanda mjuka ingredienser med något som knastrar. Sött och surt går ofta bra ihop, det är fantastiskt vad lite vinäger eller socker kan göra för en vanlig maträtt. De höjer den till en helt ny nivå.

Skövde Nyheter rapporterar i denna artikel att alla älskar plockmat. Det är inte så konstigt med tanke på hur gott det är. Jag älskar såna här trender som börjar lite försiktigt och så bara exploderar. Det är klart att buffet funnits sedan urminnes tider. I alla fall sedan långt innan jag kom till. Men det är inte alltid det samma, för ofta måste du sitta vid ett bord och äta maten som vanligt. Plockmat däremot är som gjord för att gå omkring och prata med andra. Kanske ställa ifrån dig ett glas vin på de höga borden runt omkring, för att kunna koncentrera dig på själva maten. Att mingla har blivit ett accepterat uttryck, där du blandar dig med mängden. Går från en intressant person till en annan och löser världsproblemen medan du smuttar på ditt vin och stoppar små utsökta rätter i munnen.

Vad ska vi äta?

Jag använder alltid lite längre tid på att planera en bjudning än att faktiskt förbereda den. Speciellt när det kommer till menyn. När jag väl bestämt vad vi ska äta så går det snabbt att handla in alla råvaror och sätta igång. Men jag velar gärna över valet av mat ett bra tag. Bland annat så tycker jag det är roligt med ett tema som går igen hela kvällen eller festen. Det kan vara ett visst land som representeras. Vem har inte haft en tex-mex kväll med tacos och guacamole?

Med plockmat borde det vara lättare eftersom du gärna kan varva olika rätter. Men jag lyckas ändå köra fast mig i planeringsstadiet. Ibland söker jag på färdiga listor på nätet. De ger dig förslag på en komplett meny och det enda du behöver göra är att laga till den. Satsa på plockmat med mycket smak. Läs mer i denna artikel i Göteborgs-Posten.

Om jag inte har de samma gästerna kan det hända att jag använder samma meny två gånger. Den är trots allt lätt att laga till eftersom det inte är första gången. Och jag vet redan vilka drycker som passar bra till den. Annars står jag där på Systemet och ska välja bra viner till min mat. Eller något annat som alla tycker om att dricka. För mat och dryck är en härlig kombination där den ena ger den andra lite extra styrka och smak.

832-3

Bra med catering

Det är ändå bra skönt med catering. Där du kan beställa allt och sedan inte tänka på maten. Jag är helt klart positiv till att beställa mat. Egentligen är det inte så annorlunda mot när du beställer hem pizza eller kinamat. Enda skillnaden är att du har fler gäster och att maten är lite mer exklusiv. I alla fall tycker jag att det låter flott att ringa efter catering. Det har en lyxig ton även om det inte alls är så dyrt nu för tiden.

Fördelen med att det blivit allt vanligare med plockmat och catering är just att priserna pressats. Nu när var och varannan väljer att beställa hem maten till sina fester eller bjudningar så har det kommit upp allt fler firmor eller restauranger som har detta erbjudandet. Få saker går upp mot god mat som är relativt billig. Speciellt om du inte behöver laga den själv. Så nästa gång ska jag beställa smakrik plockmat och bjuda hem en bunt kompisar!