Published by Anni Svensson on december 24, 2019

Duktiga ekonomer värvas av olika företag

1575-1

Det lönar sig att vara bra på ditt jobb. Att ha någonting som gör att du är annorlunda. Ibland är det din expertis som är intressant. För andra poster kan det vara dina egenskaper som ledare, att du är inspirerande och får saker gjorda. Vissa arbetsgivare föredrar någon som är noggrann och känd för att vara pålitlig. Många gånger så lönar det sig för ett föredrag att aktivt värva duktig personal. 

Alla har sina starka sidor. Men det gäller att ha något som potentiella arbetsgivare ser efter. Inom vissa områden kan det vara bäst att specialisera sig. Om du kan något som inte alla andra känner till så har du större chanser att få ett bra jobb. Kanske välja mellan olika erbjudanden och förhandla dig fram till de bästa villkoren. I alla fall är möjligheterna till att alltid ha ett jobb stora, vilket är en sporre för att förkovra sig lite extra.

Flera spännande yrkesinriktningar

Det är inte bara ungdomar som funderar över vad de ska jobba med. Ibland kan det kännas rätt att tänka om när det kommer till yrkesinriktning. Du kanske vill prova på något nytt. Eller så kan det vara en fråga om att tjäna lite extra pengar. Då kan det vara bra att se sig om för inspiration. Det finns så många olika jobb som du aldrig ens har tänkt på. Men som kan vara riktigt roliga, eller i alla fall lönsamma. Med lagerarbete har du alltid något att göra. 

För att hitta ett nytt jobb, vare sig du ser efter något stadigt eller bara tillfälligt, så finns det bra kanaler att gå genom. Kontakta gärna ett bemanningsföretag, de brukar ha flera olika anställningar att välja mellan. En del har en viss inriktning, helt perfekt om du söker något inom en speciell bransch. Andra är mer allmänna, så där får du vara öppen för det mesta. Resultatet är inte alltid självklart men helt säkert spännande. Job zone är det rätta valet. 

1575-2

Aktiva jobb med potential

En del trivs mycket bra med att sitta instängda på ett kontor hela dagen framför en dator. Andra föredrar att jobba med folk. På förskolor, ålderdomshem eller inom hemtjänst. Återigen finns det många som tycker om att jobba med sina händer. Ge dem en hammare och de stortrivs. Alla dessa intressen gör att samhället fungerar. Det finns alltid någon som vill göra ett speciellt jobb, medan andra sköter något annat. Även om en del är mer krävande. Det kan vara tröttande att stå och jobba på lager

Det lönar sig att försöka hitta ett jobb som du trivs med. Alla måste jobba, det finns inget tvivel om den saken. Men om du kan syssla med något som du tycker om så blir livet lättare. Pengar är viktiga men även livskvalitet. Det innebär inte att du måste göra karriär eller offra allting för jobbet. Tvärtom är det en allt mer växande trend att tänka lite mer på sig själv. Motiveringskurser och medvetenhet gör det roligare att leva helt enkelt. Det har också lett till att en del har bytt jobb eller vidareutbildat sig inom sitt yrke. 

Duktiga medarbetare sökes

Det kan vara lättare att bli bra på ditt jobb om du trivs med det. Och när du är duktig på något så blir det enklare att hitta ett bra jobb. En sorts positiv kedjereaktion som alla vinner på. Helt klart så är vissa yrkesgrupper mer eftersökta. Det är mer troligt att du blir eftersökt som bra chef än om du är duktig på att städa. Men inte alltid. Ibland kan din inställning och rykte vara precis vad en firma behöver. Spännande jobb och stora möjligheter för den som är utbildad inom ekonomi

Bra referenser är ofta grunden för att få ett bra jobb. Om det är första gången du ger dig ut på arbetsmarknaden kan det vara lite svårt. Men långt ifrån omöjligt. Du måste prata om dig själv på rätt sätt. Lära dig skriva ett cv och personligt brev som framhäver dina goda sidor. Har du varit aktiv inom sport eller frivilligt arbete kan du ta med det. Utan att överdriva eller ljuga ska du visa vem du är och varför du är ett bra val. 

1575-3

Ju bättre du är på ditt jobb desto större chanser har du att hitta drömjobbet. Eller kanske jobben, för en del tycker om att få nya utmaningar med jämna mellanrum. Allt beror naturligtvis på vilken bransch du är aktiv inom. På sina ställen så letar man efter någon som kan rätta till de fel en tidigare medarbetare gjort, eller helt enkelt omständigheterna. När du fått företaget på fötter kan det vara dags att gå någon annanstans. 

Jobbet som ekonom

Just ekonomer har nästan alltid lätt att hitta ett arbete. Hela samhället är uppbyggt runt pengar och siffror, och det behövs hjälp på flera olika nivåer. En bra ekonomichef kan göra underverk för en verksamhet. Här krävs det en viss insikt och förmåga att tyda marknaden. Du måste fatta beslut om framtiden, baserat på vad du tror ska hända. Då gäller det att ha en god erfarenhet och kunskap. Ett intresse för siffror och kalkyleringar är nog även det ett måste. 

Men även på lite lägre nivåer brukar ekonomer alltid hitta jobb. Om du är intresserad av något speciellt kan du gå vidare inom den inriktningen. Se dig gärna omkring och försök bilda dig en uppfattning om vad som finns. En del jobbar genom just bemanningsföretag en tid för att kunna prova på lite olika anställningar. Det ger dig förstahandskunskap om vilka möjligheter du har inom ditt yrke. 

Om du är en duktig ekonom kan du bli värvad av olika företag. Även om du har en anställning så kommer de att be dig byta. Då har du antingen chansen att gå vidare med något som du är intresserad av, höja din lön eller få andra förmåner. Du är i en god position för att förhandla fram de allra bästa villkoren. Såvida du inte är nöjd där du befinner dig och väljer att stanna kvar.