Published by Anni Svensson on juli 31, 2017

Här hittar du underbara julbord i Gamla stan 

Party Popper and Place Setting

Finns det något bättre än en mörk eftermiddag i december? När gatubelysningen tänds redan klockan tre och alla kurar ihop sig mot kylan. Du skyndar dig till tunnelbanan samtidigt som du undrar varför du inte flyttat till Spanien för tio år sedan. Men sedan kommer du ihåg att ikväll ska du på julbord, och vips så känns det mycket bättre.

Det är inte så konstigt att julbord har blivit en stark tradition i Sverige. Och då menar jag inte bara när du kommer tillsammans med familj och vänner under själva julhelgen. Nej, de flesta sätter igång direkt efter första advent och firar sedan helt fram till julafton. Inte med familjen, utan med vänner och arbetskamrater. För du måste ju gå på julbord med alla du umgås med i vardagen.

Härliga julbord med finess

Många bokar in sitt julbord redan i april, om jag kan överdriva lite. Men det är faktiskt nödvändigt att vara ute i god tid om du vill ha en speciell restaurang eller dag. De mest populära ställena blir fullbokade rätt snabbt, och om du inte är flexibel med dina datum så står du där. Det finns en populär, fransk restaurang i Gamla stan som heter Mr French. Många bokar in sitt julbord där, och maten är utsökt.

Idag finns det flera olika sorters julbord att välja mellan. Allt fler går in för vegetariska rätter. De har alltid funnits med, men nu blir också huvudrätterna gröna. Detta ger en intressant vridning på det hela och blir kanske en ny tradition. Andra satsar mer på fisk och skaldjur, som ju också är ett lättare alternativ. Som inbiten gourmand tycker jag om att prova på olika rätter, och då gärna något nytt. När de vill ge mig en present så köper mina kompisar kryddor eller kokböcker. Sist så bokade min familj in oss alla på en ny etnisk restaurang där maten var helt fantastiskt. Så variation är mitt motto, oavsett vilken situation det rör sig om. Klicka här för att hitta underbara julbord i Gamla stan som gör de mörka kvällarna mysiga och fyllda av nöje.

263-6-2-julbord-mysiga-kvallar

Utnyttja alla tillfällen till mys

Vintern kan vara nog så lång och jobbig, även i de sydligare delarna av landet. Därför är det viktigt att bryta upp vardagen och göra något roligt. Det är inte alls ovanligt att ha minst ett julbord i veckan fram till jul. De flesta tänker nog inte så mycket på orsaken till högtiden utan det är mer ett sätt att kul. Göteborgs-Posten rapporterar här om julbord då och nu.

En fördel med att julbord är så populära är att allt fler restauranger dukar upp. Detta ger dig fler valmöjligheter och ni kan alltid hitta något nytt. Eller så blir det som på mitt jobb där de bokar in samma restaurang varje år. De trivs så bra där och maten är perfekt. Varje år har de något nytt, men det mesta förblir traditionellt. Sedan har du fotbollsklubben, syjuntan, träningsgruppen och så vidare. Alla passar på att komma närmare varandra genom att bryta bröd tillsammans. Och kanske ta en liten nubbe eller två.

Viktigt med umgänge

De som har stor familj eller många vänner kanske inte tycker det är så viktigt med alla dessa julbord. En del väljer att bara gå på något enstaka, för att de har så mycket annat att göra. Som förberedelser inför helgerna när hela stora släkten kommer på besök. Men det är ju inte alla som har samma situation. Julbordet blir extra viktigt för de som är ensamma. Hör mer om några som bidrar med gemenskap i detta inslag från Sveriges Radio.

Jag tror att det är viktigt att tänka på de ensamma i samhället. Inte bara runt jul, men året om. När jag var yngre så var jag med i en grupp som gick runt till ålderdomshemmen och läste högt för de gamla. En del hade så klart familj som kom och besökte dem, men långt från alla. För en del var det den enda kontakten de hade med folk från utsidan, så att säga.

Fira jul i Gamla stan

En av de finaste delarna av Stockholm är Gamla stan. Atmosfären är speciell här, både sommar och vinter. Under jultiden så blir det ännu mörkare och stämningsfullt här med de smala gränderna och små torgen. Det är därför inte så konstigt att många väljer att fira sitt julbord här. Plus att det finns så många bra restauranger att välja mellan. Det centrala läget är inte heller så illa.

Själv tycker jag det är viktigt att njuta av livet. Vare sig det är sommar eller vinter så ser jag till att ta lite tid till mig själv. Jag måste inte vara ensam, men det ska vara en aktivitet eller stund där jag njuter. God mat spelar ofta en roll i dessa stunder måste jag erkänna.