Published by Anni Svensson on oktober 22, 2017

Het debatt – bygglov för vinterförvaring av båten hemma eller inte 

538-6-1-vinterforvaring-bat-krympplast

Ett säkert tecken på att vintern snart kommer är när alla båtar dras upp. I vissa hamnar hyr de en kran tillsammans och alla drar upp sina båtar samma helg. Sedan börjar det stora arbetet med att göra dem vintersäkra. Du vill ju inte att något ska hända med din båt där den ligger. För när våren kommer så kliar det i fingrarna att få båten i sjön. Den varma säsongen är allt för kort för att du ska vilja förlora en enda dag.

Själv har jag båtplats i närheten av hamnen. Vi hyr ett stort inhägnat fält där båtarna står på rad. Det har visat sig vara en säker plats dit vandaler och tjuvar inte har tillgång. Ett alternativ för många är att ställa upp båten på tomten, så att du kan hålla ett öga på den hela tiden. Men då måste du ju ha bygglov, vilket gör att den tanken spricker.

Lägga upp båten för vintern

Ofta så lönar det sig att fixa med båten riktigt ordentligt innan vinterkylan sätter in. Om den inte ligger torrt och skyddat så kan du få in fukt. Och det ställer till med stora besvär kan jag säga. Dels kan du få mögel på allt som finns inne i båten och det kan ta lång tid att sanera och få bort lukten. Men det kan också gå röta i själva båten, vilket kan bli ett enormt problem. Att fixa ruttna båtplank kan kosta en förmögenhet, beroende på var och hur de sitter.

Något jag sett andra använda är plast som de lindar runt båten. Sedan har de på en sorts blåslampa som krymper det hela så att plasten smiter åt. Det ger ett mycket bra skydd mot väder och vind, vilket behövs i de flesta delar av landet. Du kan köpa krympplast av hög kvalitet för båt i Stockholm. Plasten är smidigare än stora presenningar som vinden lätt får tag på. Eftersom det inte finns några öppningar så sitter den bättre och rivs inte upp av stark blåst.

Skydda din båt ordentligt

Ibland ser du bilder på en båt som frusit fast i vattenbrynet. Den ser övergiven ut och det hela ger ett intryck av tristess. Och när ägaren får loss sin båt på våren är jag övertygad om att han eller hon inte alls är glada. För isen och fukten kan verkligen skada båten.

Därför satsar jag lite extra på att båten ska ligga säkert. Hellre det än att jag inte ska kunna sjösätta den med en gång nästa år. För mig är det en känsla av frihet att kunna åka ut i skärgården. Ibland stannar vi flera dagar, andra gånger är det bara en eftermiddag med saltstänk i håret. Vinterförvaring av din båt behövs i kallt klimat och är därför klokt att investera i.

Ice Floating on Water in Bay

Det är klart att det kostar en slant. Jag kan inte sticka under stol med det faktum att jag betalar både för att ha båten i hamnen, och för att den ska få ligga där på fältet. För att inte tala om presenningar och plast, samt en burk färg till våren. Men jag tycker som sagt att det är värt varje krona jag lägger ner på det. Och även om jag inte vara så fanatisk med att åka ut med båten så handlar det om en investering. Lika gärna som du tar hand om ditt hus och ser till att det är tätt så är en dyrbar båt lika viktig att se efter. Göteborgs-Posten skriver här om att det är viktigt att räkna med kostnaden för vinterförvaring när du ska köpa båt.

Lägga upp båten på tomten

Många bryr sig inte om det där med bygglov under lägger bara upp båten ändå. Det kan ju fungera på landet där ingen tänker närmare på det. Men i ett villaområde kan jag förstå om en del tycker att det är störande. Vissa lagar är inte så dumma. Men det många har irriterat sig på är att det inte finns någon enhetlig instruktion. Mycket beror på var du bor. Plus att det känns jobbigt att behöva betala så mycket för allting. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om hur många vill skippa bygglov för vinterförvaring av båten i trädgården.

Jag tror att det behövs vissa regler för hur du ska förvara din båt på tomten. Den ska till exempel inte stå allt för nära grannens tomt eller störa dem. Ingen vill att de få timmarna av sol som vi har på vintern ska skärmas av en stor båt. Men i övrigt så tror jag inte det är så farligt att förvara din båt i trädgården. Du kanske borde anmäla att den finns där, och det ska inte vara fritt fram att låta den ligga i flera år. Men en säsong i taget borde fungera bra.

538-6-3-vinterforvaring-bat-lagga-upp-pa-tomten

Ta vara på din båt

Här i landet tror jag att vi är lite av experter på hur du ska ta hand om din bil och båt under vintern. Av erfarenhet kanske jag ska tillägga. Många som aldrig bott i Sverige frågar oss hur vi klarar av det. All den där snön och kylan. Då svarar jag alltid att vi vet har erfarenhet och gör det bästa av situationen. Helt klart skulle jag föredra om det var lite varmare året om så att jag kunde behålla min båt i sjön. Men nu är det inte så och jag måste helt enkelt anpassa mig.

Det där med krympplast tycker jag låter intressant och är något jag ska se lite närmare på. Någon gång har det hänt att blåsten tagit tag i ett hörn på min presenning och fläkt upp den. Som tur är hade jag surrat fast den ordentligt, men det kunde ha gått illa. Jag gör allt för att ta hand om min båt. Dels skulle jag nog inte ha råd att köpa en ny om den här gick sönder. Men också för att jag är fäst vid den. Den har funnits i familjen flera generationer nu och jag hoppas att mina barn ska ta över i framtiden. Norrköpings Tidningar skriver i denna artikel om de klassiska båtarna på Göta Kanal som vinterförvaras för att bevara dem länge.

Bygglov för båt eller inte

Jag undrar hur debatten om bygglov för båtar kommer att gå. Den har pågått ett bra tag nu, och många båtägare har haft nog. Inte för att det någonsin har förändrat något, men man kan ju alltid hoppas. För mig personligen gör det ingen skillnad eftersom jag hyr förvaring av min båt. Men det är en fråga om principer och rättigheter. Plus att när du är involverad i båtsamhället så hör du ett och annat. Vad andra klagar på eller tycker om saker och ting.

Jag tror att det är viktigt med debatter. Alla sidor måste få uttrycka sig och lägga fram fakta. En tanke bakom kravet på bygglov är att en del bor permanent i sina båtar eller husvagnar. Så om de inte är registrerade så kan det bli problem i samband med en brand eller översvämning. I min åsikt är det något långsökt, och en registrering behöver inte heller nödvändigtvis inkludera att du betalar pengar för ett tillstånd. Vi får vänta och se om det blir någon förändring.