Published by Anni Svensson on oktober 13, 2016

Högre lön som inhyrd sjuksköterska 

Att jobba som sjuksköterska är minsann inte lätt. Obekväma arbetstider och jobbiga patienter, förutom att de man står upp nästan hela tiden. Jag beundrar verkligen de som har detta som yrke år ut och år in. När sedan lönen inte är hög nog med tanke på det arbete och den utbildning som det innebär att vara sjuksköterska kan jag förstå att många ser efter nya lösningar.

Various Doctors standing in front of white background

Ett flertal av mina väninnor jobbar inom vården och jag har själv provat på det i mina yngre dagar. Det är klart att vara vårdbiträde inte alls kan jämföras med att jobba som sjuksköterska, men du får i alla fall en klar bild av situationen. Vissa av sköterskorna var riktiga pärlor, man kunde se att de brydde sig om varje enskild patient. Det är så lite som ska till för att en patient ska känna sig lugnare, ett leende eller vänligt ord betyder en hel del.

Men så var det då lönen, som alla klagar på är allt för låg. Men det finns lösningar, och man kan faktiskt tjäna pengar inom yrket. Läs mer om hur en sjuksköterska kan få en högre ingångslön här och se om detta kan vara något för dig. Nej, det handlar inte om att jobba utomlands även om detta kan vara lockande för många. Istället är det fråga om bemanningsföretag, där man jobbar tillfälligt på olika platser.

Man bestämmer helt själv vilka uppdrag som kan passa bäst och hur många timmar man vill jobba. Det är en bra ide’ eftersom du på det här sättet kan slippa obekväma arbetstider, till exempel. Välj bara vikariat eller tjänster som är på dagtid eller de tider du vill jobba. De som går i skolan för vidareutbildning eller har små barn hemma kanske vill ha speciella arbetstider. Och så är lönen så mycket högre också, vilket i sig själv är en anledning till att välja denna form av jobb. Man kan läsa mer på Medlease.se.

Jag tycker det låter bra att tjäna lite extra, även om man förlorar vissa förmåner som en fast anställning kan erbjuda. En del kanske beror på ens ålder. Nu när jag är ung så föredrar jag att tjäna pengar för att köpa bil och hus, kanske åka utomlands någon gång varje vinter. Men lite senare i livet kan jag tänka mig att trygghet är viktigare och då kanske det kan bli dags att hitta en fastare punkt i yrkeslivet.

Men att jobba som tillfällig sjuksköterska låter verkligen bra. Det är ju samma kommuner och landsting som hyr in extra personal, men utan de låga lönerna. För inom vården måste det finnas personal på plats hela tiden, det kan vara en fråga om liv och död. Därför vänder de sig ofta till bemanningsföretag för att få kvalificerad personal, och en inhyrd sköterska får mer betalt. Det blir naturligtvis dyrare i längden, men det har ingenting med sjuksköterskan att göra. Han eller hon bara gör sitt jobb och när de har tillräckligt betalt är det ofta lättare att göra ett bättre jobb. I det här inslaget från Sveriges Radio kan man få veta hur hög lön inhyrd sjukvårdspersonal får.

Jag kan inte nog understryka hur viktigt jag tycker det är med bra sjuksköterskor. Vi har alla varit på den andra sidan, så att säga, och upplevt hur rädd och liten man känner sig på ett sjukhus. När då en snäll sköterska kommer in och ler, klappar en på armen och säger att allt kommer att bli bra, så känns det bättre. Om det innebär att man måste hyra in sjuksköterskor med högre lön så får det bara bli så.