Published by Anni Svensson on december 11, 2017

Juridisk hjälp för fastighetsägare är nyckeln till framgångsrika projekt  

492-1

Det skulle vara riktigt roligt att bygga ett hus som du designat själv. Att kunna bestämma precis allt, och inte bara var skåpet ska stå. Till att börja med skulle jag se till att ha ett stort badrum i anslutning till mitt sovrum. Köket måste också vara stort så att familj och vänner kan samlas medan du lagar mat. En plats där du verkligen kan umgås. Sedan kan jag inte vara utan en stor veranda, för på sommaren är det fika utomhus som gäller.

Naturligtvis är det inte så lätt att kunna bygga ditt alldeles egna hus. Till att börja med så kostar det pengar, i alla fall om jag ska få plats med allt som jag drömmer om. Men det är ju bara en dagdröm så det spelar inte så stor roll. Jag klarar mig bra var som helst, bara det är tillräckligt stort för familjen. Samtidigt så finns det andra problematiska hinder när du vill bygga ett hus. Nämligen lagar och tillstånd, något som Sverige är känt för att samla på.

Lagen om fastigheter

Helt klart så är lagarna till för att skydda samhället. Om alla fick bygga som de ville skulle det snart bli kaos. Mitt hus skulle nog bli ett riktigt Villa Villekulla, med tinnar och torn för barnen att leka i. Så lagarna behövs, det kan jag hålla med om. Problemet är att de är så krångliga, och relativt många. Jag skulle aldrig våga göra någonting med en fastighet utan att kontakta en advokat, för annars kan det gå riktigt illa. BAS advokatbyrå kan allt om fastighetsrätt och närbesläktade ämnen som handlar om detta.

Specialister som dem så att du kan lita på att de verkligen vet vad de håller på med. De har säkert hanterat tusentals fall med olika situationer som involverar fastigheter. För det är ju inte bara när du bygger som det finns lagar att följa. Försäljning, köp, uthyrning och mycket mer faller under fastighetsrätt. Då vill du gärna vara i trygga händer med någon som kan förklara vad du är skyldig att göra. Du kan gå hit för att kontakta bas advokatbyrå.

492-2

Kampen om ditt hus

Eftersom ett hus eller fastighet är en så pass stor investering så används den ofta som en del av konflikter. När du är skyldig pengar till någon så är det huset de ser på. Och det är minsann inte bara i gangsterfilmer som du kan förlora ditt hem. Ibland är det regeringen som vill att du ska sälja ditt hus för att betala det du är skyldig dem. Återigen så tror jag att det ibland kan vara lösningen. Du ska inte få göra precis vad du vill med din ekonomi, speciellt inte när de flesta av oss är pliktskyldiga och betalar in det vi ska.

Men innan du lägger ut ditt hus på marknaden och gör allt som de säger är det alltid bäst att kontakta en jurist för att få hjälp. Det kan ju hända att du har rätt till en annan lösning och att du ska ta upp kampen om ditt hus. Men hur kan en vanlig person som jag känna till det? Experterna kan lagen och vet var de ska leta efter kryphål eller tillämpningar. Dagens Juridik skriver här om hur det är viktigt att känna till sina rättigheter kring fastighetsrätt vid ekonomiska problem.

Betala in alla skatter

Skatter är en stor del av lagarna runt fastigheter och dess handel. Det är ganska självklart att så är fallet eftersom det ju handlar om stora investeringar. Bara att köpa ett privat hem kostar mycket, och då är det inte ens fråga om mitt drömhus. Trots den ekonomiska krisen så fortsätter just byggnader och fastigheter vara ett bra sätt att använda dina pengar. Så naturligtvis finns det många skatter som ska dras på det hela.

Dagens Juridik rapporterar här om hur skatteregler inom fastighetsjuridik kan vara komplicerade. Enligt mig så är detta en underskattning. De är mer än komplicerade, det är så gott som omöjligt för en lekman att tyda dem. Det är en av anledningarna till att det lönar sig att studera juridik. För att hjälpa personer förstå vad som gäller med fastigheter och skatter. Vissa advokater använder all sin energi och intelligens på att hålla sig uppdaterade på skatteregler och fastighetsrätt. Som tur är får vi nog säga, för annars skulle det gå riktigt fel.

492-3

Ta hjälp av andra

När det blir dags för mig att bygga mitt drömhus kommer jag alltså att se till att en advokat är konstant vid min sida. Någon som är just uppdaterad och som kan det där med lagar och skatter. Jag tror att det kan hjälpa om de trivs med sitt jobb, att lagar och juridik är något som de gärna sysslar med. För då kommer de att lägga ner lite extra ansträngning på att veta vad som är nytt eller vad andra går igenom.

Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om vikten av att fastighetsägare får hjälp med juridiken kring byggen. Du måste ha bygglov, det vet alla. Men en del sätter igång lite för snabbt eller så bryr de sig inte ens om att söka tillstånd. Vid kontroller så kan detta dock bli en riktigt dyr affär och du kan även bli beordrad att riva din byggnad. Jag förmodar att en del tycker det är värt risken, och att de kanske hellre betalar böterna. Själv är jag mer laglydig, och kommer inte att lyfta en hammare utan alla tillstånd.

Framgång med dina projekt

Vare sig du bygger för privat räkning eller kanhända som större fastighetsägare så vill du att allt ska fungera ordentligt. Ingen vill slösa med sin tid eller sina resurser, utan det kan löna sig att följa lagen. Därför är det också en vis inställning att söka hjälp från experterna. Jurister som kan det mesta och kan komma med goda råd. Det lönar sig i längden att ha lagen på din sida, för att du ska bli framgångsrik med alla dina projekt.