Published by Anni Svensson on maj 14, 2017

Med eget företag skapar du din egna flexibla livsstil 

High angle view of a businessman standing amidst businesspeople

Har du någon gång funderat på att starta eget? Det är något jag själv har tänkt göra. Ännu ligger det bara på planeringsstadiet men jag har kommit ganska långt i alla fall. Konceptet finns där, affärsplanen är nästan färdig. Nu måste jag bara ta sats och fullfölja det hela. Det känns lite pirrigt men ändå helt rätt. Eftersom det inte är fråga om att bara hoppa rätt ut i det okända så känner jag mig trygg och full av energi. allt är noga planerat, in i allra minsta lilla detalj.

Att starta eget

Samtidigt så vet jag ju att det aldrig går att planera precis allt. Det finns ett flertal faktorer jag själv inte kan påverka, och då talar jag inte alldeles oväntade händelser. Det är ofta inte börskrascher eller terroristattacker som utgör det största problemet när du startar upp en egen verksamhet utan alla de små sakerna som sker varje dag.

Något som verkligen är viktigt är att ha en bra bokföringsfirma bakom ryggen. Jag har hittat en som jag tror kommer att fungera bra. De är vänliga och tar sig alltid tid att svara på mina fåniga frågor. Samtidigt som de säger att det inte finns några dumma frågor utan att det är en del av att ta ansvar för din verksamhet. En bra start med andra ord. Har du undrat vad ”dubbel bokföring” är för något? Här får du svaret. De har kommit med goda råd om hur jag kan undvika vissa fallgropar och naturligtvis så kan jag lita på att de tar hand om allt det löpande.

Jag tror att bokföringen är en stor del av ditt företag. Det kan verka tråkigt att behöva registrera och dokumentera allt som händer och sker, men detta är ju faktiskt ditt företag. Du vill veta allt som hänt under en viss period, så att du kan ha full kontroll över din verksamhet. Det är ju dessa rapporter som ligger till grund för dina beslut. Här kan du se var det krävs mer resurser och var det är dags att tänka om. All information du behöver finns på https://www.bokoredo.se/.

Leva ett flexibelt liv

En av de saker som lockar med att ha eget företag är just den frihet det kan ge. Du kan, i alla fall efter ett tag, vara mer flexibel och göra lite som du vill. Det vill säga inom ramarna för din verksamhet. Men beroende på vilken bransch du är aktiv i så kan det vara lättare att bestämma dina egna arbetstider. Jag känner en del mammor, till exempel, som är egna företagare. De jobbar på sådana tider då barnen är upptagna med annat. Sena kvällar när de sover eller kanske när de är på förskolan.

En av grunderna ligger i att hålla utgifterna låga och intäkterna högre. Lättare sagt än gjort, jag vet. Om det var lätt skulle alla ha egna företag. Men jag tror att med lite planering så kan du få det bästa av allt. En fast inkomst, vara din egen chef samt kunna ha en flexibel livsstil. Sidan Driftig.nu berättar i den här intervjun mer om hur du kan sänka dina redovisnings- och bokföringskostnader.

Satsa på dig själv

Helt klart är det svårt att leva ett flexibelt liv och satsa på dig själv med en vanlig anställning. Du kan ha ett bra jobb, ett som du trivs med. Men det finns sällan svängrum för att verkligen göra det du vill. Många trivs med det detta, det har allt de önskar. Men jag skulle vilja ha lite mer kontroll över mitt liv och vad jag gör med min tid. Jag vill satsa allt på det jag själv önskar och är intresserad av. Tiden är mogen och med hjälp av mina bokföringsvänner så kommer det att gå bra. En krönika i Dagens Nyheter tar upp frågan om den dubbla bokföringens vara eller icke vara.

72-6-2-egen-foretagare-flexibelt-liv

Naturligtvis räcker det inte med bara en bra bokföringsbyrå, även om det är en viktig början. Jag tror du måste ha fullt stöd hemifrån och gärna lite uppbackning från dina vänner. Det kan bli slitsamt för dem också i början när du jobbar långa timmar. Men om de delar din vision, eller i alla fall förstår hur viktigt det är för dig att komma igång, så har du redan vunnit halva loppet.

Leva ditt eget liv

När sedan företaget står på fötterna och du kan bli mer flexibel så kommer alla andra runt omkring dig att njuta av den nya situationen. Alla har sina egna anledningar till att starta eget. Det kan vara för att tjäna mer pengar. Men det kan också vara för att kunna ha ett mer flexibelt liv. Att få mer tid över till barn, resor dig själv, eller något annat som du tycker är viktigt här i livet. Så det är bara att planera väl och sedan satsa allt.