Published by Anni Svensson on november 18, 2015

Prova på exotiska matrӓtter

Det har blivit vanligt idag att ӓta utlӓndsk mat, och då inte bara kebab eller pizza. Nu fӧr tiden kan till och med de allra minsta kӓnna skillnad på olika sorters ris och kryddstarka blandningar hӧr till vardagen. Eftersom mat ӓr en del av kulturen så har detta gjort att vyerna vidgats och man ibland har fått stӧrre fӧrståelse fӧr andra.

Men framfӧr allt ӓr mat en njutning, en smakupplevelse och ett sӓtt att umgås. Att man sedan får lӓra sig ӓta nya matrӓtter och tungan får prӧva på sånt man inte ens visst existerade ӓr ett extra plus. Det ӓr inte lӓngre bara i de stӧrre stӓderna som restauranger med exotiska menyer har vuxit fram, och hela matkulturen har vidgats och fӧrӓndrats.

Mat från Asien eller Sydamerika?

I många svenska familjer ӓr det inte lӓngre en fråga om man ska ӓta fiskpinnar eller falukorv, istӓllet tar man sig till andra kontinenter ӓven i vardagen. En stor hjӓlp till detta ӓr naturligtvis alla de etniska restauranger som kommit upp lite hӓr och var. Man behӧver inte kӧpa hem en massa kryddor och prӧva sig på att laga mat man inte ens kan uttala namnet på. Istӓllet vӓljer man bara vilket land man har lust på idag och går till just det stӓllet. En del restauranger har till och med skapat en meny som strӓcker ӧver flera olika lӓnder och kulturer, så alla i sӓllskapet kan få precis det de har lust på. Den asiatiska restaurangen MoonCake på Kungsholmen i Stockholm serverar traditionella rätter från Asiens alla hörn.

Det ӓr klart att om man tycker om att laga mat kanske man kan fråga lite om vilka ingredienser som maten man ӓter har, gå hem och Googla och sedan fӧrsӧka laga maten sjӓlv. Det brukar dock aldrig bli så bra som på restaurangen, de har generationer av erfarenhet i ryggen. Men ofta ӓr de villiga att berӓtta lite mer om bakgrunden bakom de olika rӓtterna, och hur man ӓter dem i hemlandet.

Njuta av en god måltid

Mat ӓr inte bara kultur, det ӓr också en njutning. Många ӓter lunch eller middag med arbetskamrater, familj och vӓnner. På många restauranger idag rekommenderar man att sӓtta mobiltelefonen på lӓgsta nivån, eller till och med lӓgga den ifrån sig innan man går in. Läs Aftonbladets artikel om mobilfri restaurang. Det kanske inte alla som ӓr villiga att gӧra det, men helt klart ӓr det en bra ide’ att verkligen koncentrera sig på den person man har framfӧr sig.145-4-exotisk-mat