Published by Anni Svensson on maj 24, 2019

Så får unga lära sig HLR

1622-1

Det finns en del personer som trivs att jobba med sjuka människor. De utbildar sig till läkare eller sjuksköterskor och är nöjda när de kan hjälpa andra. Och helt klart är de i en bra position för att rädda liv. De har kunskap och en vilja att göra något för de sjuka. Men det finns en del grundläggande saker när det kommer till sjukdomar som alla borde lära sig. Vare sig du har läggning eller inte borde egentligen alla ta en kurs i HLR.

För du vet aldrig när en person kan få problem med hjärtat. En del av de som får hjärtstopp är unga och helt friska för övrigt. De hade ingen aning om att de var i riskzonen. Det är inte bara gamla eller överviktiga som kan få en hjärtattack. Därför är det viktigt med hjärt-och lungräddning. Till och med ungdomar kan lära sig hur man gör det.

En bra kurs i HLR

Första steget kan vara att anmäla sig till en kurs. De tar inte långt tid och kostar heller inte så mycket. En helt perfekt julklapp som du kan ge dig själv. På kursen får du lära dig vad som händer när hjärtat stannar till. Men framför allt hur din snabba reaktion kan rädda personens liv. För det handlar om sekunder innan hjärnan och andra organ börjar ta skada. Du måste alltså sätta igång med HLR så fort som möjligt.

Kurserna erbjuder flera olika alternativ. Du kan bli bli utbildad instruktör. Detta innebär att du i din tur kan lära ut HLR till andra. En del arbetsplatser har valt att satsa på en person, som blir instruktör. Sedan kan den personen ge kurser till de andra medarbetarna. Ju fler som kan det här med livräddning, desto bättre. Du vet ju aldrig vem som blir sjuk och när.

Annars är de två huvudkurserna riktade mot HLR för vuxna och en annan för barn. De som jobbar med barn, typ förskolelärare, måste ta kursen för att vara förberedda om något skulle ske. Man kopplar inte ihop barn med hjärtattacker, men det har hänt. Det syns ju inte utanpå om du har ett svagt hjärta. Plus att en olycka sker så lätt och då gäller det att veta vad du ska göra. Akutgruppen är ett tryggt val.

1622-2

Nyttan av att kunna HLR

När du ser på statistiken kan det kännas lite skrämmande. Av de runt 10 000 personerna som får hjärtstopp varje år i Sverige så är det bara runt 500 som överlever. Den siffran skulle kunna öka om allt fler fick lära sig HLR. Det skulle kunna vara något att ta upp på nästa personalmöte. Idag har de flesta arbetsplatser en hjärtstartare, men du kan alltid gå steget längre och utbilda personalen till att bli livräddare. Som HLR-instruktör kan du rädda liv. Läs mer i denna artikel i Västgötabladet.

Samtidigt så är det ju inte bara på jobbet som någon blir sjuk. Det är ofta när de sitter helt lugnt hemma på soffan. Du kan inte förutspå när någon ska få hjärtstopp, och du kan vara den enda närvarande som kan hjälpa till. Kvinnan i artikeln sa att hon gick på autopilot. Hon tänkte inte efter utan satte bara igång med HLR och fortsatte tills ambulansen anlände. Så väl bör du kunna livräddning, så att du inte behöver tänka utan kan göra det automatiskt.

Det är klart att du kan få vägledning av den utbildade personalen som sitter och svarar på 112. De kan påminna dig om vad du ska göra och hålla dig sällskap via telefon tills någon annan kommer fram. Men det är en stor hjälp om du redan lärt dig grunderna så att du vet vad de talar om. Ibland kan det ta lång tid för en ambulans att komma till platsen, och då hänger det på dig. För de där första sekunderna eller minuterna kan vara avgörande. Det är då personens framtid avgörs. Dels om de ska överleva eller inte, för så illa kan det vara. Men också hur pass stora skador de kommer att få, för när hjärtat stannar till så kan det ha långverkande effekt.

HLR för alla åldrar

Nu är det inte bara vuxna som bör gå kurser och lära sig rädda liv. Även de unga kan vara en del av samhällets livräddningspersonal. Återigen så är tanken att ju fler som kan HLR desto bättre. Ungdomar är ofta ensamma tillsammans, och då är det bra om de själva kan sätta igång med att rädda liv. Så får unga människor lära sig HLR. Läs mer på den här sidan i Skaraborgs Allehanda.

På sina håll har man börjat redan i gymnasieskolorna. Det är klart att hjärtstopp, sjukdomar och olyckor är något som är otrevligt. Ingen vill tänka på det och alla hoppas att de ska klara sig. Men verkligheten är en helt annan och då kan det vara skönt att du är förberedd. Om du börjar lära dig HLR redan vid en ung ålder så kommer det att bli en del av dig. Med tiden kan du bygga på dina kunskaper och alltid vara redo för en olycka.

1622-325

Satsa på att leva

Det handlar inte om att vara rädd för framtiden eller tro att det värsta ska hända. Istället är det fråga om att satsa på livet. Du vet inte om det är en familjemedlem eller främling som får hjärtstopp när du är närvarande. Eller om någon du känner blir sjuk ute på gatan. Men det som är helt säkert är att du är tacksam om det finns en person närvarande som tagit sig tid att gå en kurs i HLR. Som kan rädda livet på den som blir sjuk.

En bra start kan vara att gå en helt vanlig kurs i HLR. Lära sig grunderna och få ett bättre grepp om vad som kan hända. Du får ofta öva på dockor i naturlig storlek så att du verkligen känner hur du ska göra. Men sedan kan det löna sig med en liten uppfriskning då och då. Minst en gång om året bör du ta dig tid att kanske gå en kurs igen eller i alla fall repetera det du lärt dig. En del rekommenderar att detta görs flera gånger om året.

För om du kan HLR utan och innan så kan du också rädda liv automatiskt. När du ser någon som kollapsar är det lätt hänt att bli gripen av panik. Det är inte en trevlig situation och det kan vara mycket allvarligt. Men om du har ett gott grepp om vad du ska göra så kan dina insatser rädda personens liv. Både unga och vuxna bör lära sig så mycket de kan om HLR.