Published by Anni Svensson on maj 27, 2019

Så går tekniken inom recovery software framåt

1637-1

Det finns så gott som ingen idag som inte har en dator eller mobiltelefon. De flesta har minst en av varje, och kanske ännu fler. Teknologin har gått framåt med stormsteg vilket har öppnat fantastiska möjligheter. Så gott som allt sker på digitala enheter idag. Samtidigt som det är en chans till att jobba och göra mycket annat roligt så har det också fört med sig vissa knepiga situationer. För det är mycket lättare att bli av med information som bara existerar i en dator. 

Alla har varit med om situationen när du letar efter bilnycklarna eller ett visst dokument. Du vänder upp och ner på huset för att hitta det, och lyckan är stor när du upptäcker var du lagt dem. Med datorer och andra digitala enheter är det lite annorlunda. Helt klart kan du tappa bort information, kanske radera den av misstag. Men det är inte lika lätt att hitta den igen, eftersom den ligger lagrad långt inne i systemet. Som tur är har även tekniken för recovery software gått framåt, så allting är inte förlorat. 

När allting bara går fel

Det finns olika anledningar till att din information försvinner. Dels har du ytter påverkan. En hårddisk kan krascha, de blir ju också äldre efter ett tag. Du tappar mobilen i golvet eller någon sätter sig på datorn. Det finns så många saker som kan hända. Med tanke på hur pass komplicerade dessa maskiner ändå är så håller de riktigt bra. Folk behandlar ofta sina datorer och mobiler som om de var gjorda av stål. Men ibland så har du helt enkelt otur. 

Ett annat scenario är när enheten är okej, men den mänskliga faktorn slår till. Du klickar på fel knapp och allting blir bara svart. Det är lätt hänt när man är snabb. Eller så får du in ett virus som äter upp det som står där inne, tyvärr är det ganska vanligt. Möjligheterna för att det ska gå fel är faktiskt ganska vanliga. Men det innebär inte att allting är hopplös. När du tappar bort något fysiskt så letar du efter det. Med datorer och mobiltelefoner får du använda speciella program för att hitta fram till din information. Ibas mjukvara för återskapning är rätt val. 

1637-2

Hitta fram till din information

Så även om du ska göra ditt bästa för att ingenting sker så finns det hopp. Till och med en ganska skadad hårddisk kan ge upp det du har lagrat på den. Ibland kan du göra det själv, med speciella program som är utformade för att hämta tillbaka information. Andra gånger är det bäst att lämna över det till experterna, så att du inte riskerar att göra något fel och radera informationen permanent. Mer information om data recovery finns på https://www.ibas.com/sv/data-recovery/apple/

Därför ska du sluta använda enheten så fort du får problem. För annars så kan det hända att du skriver över den information som finns där, och då kan du inte få tillbaka den. Om allting lämnas ifred blir det lättare att fiska, så att säga. Det gäller bara att veta var du ska leta, vilket är hela poängen med de speciella programmen. 

Det rekommenderas att du inte litar på dina datorer. Så till vida att du håller i åtanke att något kan hända. Därför ska du alltid se till att ha backup. Lägg gärna in rutiner eller mjukvara som automatiskt gör att din information lagras någon annanstans. Det kan vara uppe i molnet, på en annan hårddisk eller var som helst. Du kommer att förstå vitsen med det när något händer och du lätt kan hämta tillbaka din information. Det finns bra alternativ där du kan kryptera din information så att ingen annan kommer åt den. För vissa filer är ju bara tänkta för dina ögon. Nordic Hardware skriver i denna artikel om recovery software. 

Vad är recovery software?

Det är vanligare än du tror att en dator går sönder. Eller att någonting går fel så att den slutar fungera. Många tänker inte på det, men en dator eller mobil enhet har begränsad livstid. Du byter bil och kylskåp med jämna mellanrum och det är något liknande med datorer. De blir gamla inuti, och då kan vad som helst hända. Att det sedan lönar sig med modernare varianter för att du får mer ut av dem är en annan sak. Även om du älskar din enhet och aldrig vill byta ut den så är det inte riktigt så det fungerar. 

Detta innebär också att risken för att du ska förlora information är avsevärd. Med tekniska problem, mänskliga faktorn och utomstående påverkan så har du flera situationer där du blir av med sådant som du helst skulle vilja ha. Metro rapporterar i en artikel om hur tekniken inom recovery software går framåt. Ju mer sofistikerade som datorerna blir desto bättre program skapar teknikerna. Det är egentligen ganska fantastisk hur de kan få fram information från en skadad hårddisk eller när något försvunnit ut i cyberuniversum. 

Nyttan av recovery software

Det vanligaste med disc reovery är nog när datorn går sönder. Men det finns andra tillfällen när du vill komma åt information som verkar ha gått förlorad. Bland annat så är det ett vanligt brott att stjäla information. Ibland sker det för att en anställd har varit vårdslös eller sålt filer. Andra gånger så sitter duktiga hackers och gör allt de kan för att sabotera eller stjäla. 

Då kan det vara bra att de som jobbar för den goda sidan, så att säga, är minst lika skickliga i att använda datorer och dess program. De kan spåra den som varit inne i en dator och se till att informationen kommer tillbaka. Samtidigt är det lättare att anklaga den som gjort det eftersom du har bevis. Tekniken med recovery software har verkligen gått framåt, och det behövs. För varje dag blir datorerna och dess system mer komplicerade. Det behövs faktiskt inte så mycket för att något ska gå fel. 

1637-3

Framtidens mjukvara ännu bättre

Hela tiden så kommer det upp nya system och program för datorerna. Det blir lättare att använda dem och du kan göra fler saker med dem. Samtidigt så kan de moderna programmen koppla samman så gott som alla ditt företags olika avdelningar. Du kan klicka på ett ställe och det påverkar varje del av verksamheten. Lager, försäljning och ekonomiavdelningen kan samarbeta som aldrig förr. Du kan få en total rapport över företaget och ha full kontroll över allt som sker. 

Allt detta har lett till nya möjligheter inom affärsvärlden. Men det har också lett till nya faror för den som använder enheterna. Faror kan låta överdrivet men inom vissa branscher så är konkurrensen hård och information dyrbar. Du måste bevaka den och skydda den mot utomstående ögon. Därför gäller det att lägga upp bra rutiner så att informationen blir kvar där den ska vara. Kryptering och begränsad åtkomst är en bra början. 

Så vare sig det handlar om ett misstag, att enheten går sönder eller att ett brott begås så är det dock tryggt att veta vilka möjligheter du har. Med modern data recovery kan du få tillbaka din information om det värsta skulle hända. Allt är inte förlorat bara för att du klickade på fel knapp.